Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Ευαγόρας Παλληκαρίδης


Ο Ευαγόρας γεννήθηκε στο χωρίο Τσάδα της περιοχής Πάφου,και φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Γαλουχούμενος από μικρή ηλικία σε ότι αφορά την ελληνικότητα της Νήσου και την αγάπη προς την Ελευθερία και την Πατρίδα ο Ευαγόρας πάντα ξεχώριζε από τους άλλους συνομήλικους του. Αυτό που τον διέκρινε ήταν η τεράστια του αγάπη για την Ελλάδα, την μητέρα που δακρύζει μπροστά στη θέα του νησιού μας. Πριν το ξέσπασμα του απελευθερωτικού αγώνα ο Ευαγόρας πρωταγωνιστεί σε πολλές αντιβρετανικές μαθητικές διαδηλώσεις ενώ με το ξέσπασμα του αγώνα την 1η Απριλίου του 1955 ο Ευαγόρας σε ηλικία μόλις 17 χρόνων ( θυμηθείτε τους δικούς μας 17αριδες) εντάσσεται στους κόλπους της Ε.Ο.Κ.Α. Αυτό που τον οδήγησε στο να αποφασίσει να ενταχθεί στις τάξεις της Ε.Ο.Κ.Α ήταν και το γεγονός πως σε μια αντιβρετανική διαδήλωση στις 17 Νοεμβρίου του 1955 συλλαμβάνεται και ορίζεται για αυτόν δίκη στις 6 Δεκεμβρίου.... Ο Ευαγόρας όμως είχε πάρει την δική του απόφαση .Είχε επικηρυχθεί με το ποσό των 5000 λιρών. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1956 συλλαμβάνεται από αγγλικό περίπολο αφού εντόπισαν τον Ευαγόρα και άλλους δυο αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α όταν μετέφεραν τρόφιμα και όπλα. Στο δικαστήριο κατηγορήθηκε για την κατοχή όπλο την οποία δεν αρνήθηκε. Η απαντήσει του ήταν μια και καθαρή. Έκανα ότι έπρεπε να κάνω σαν ΕΛΛΗΝΑΣ. Τι και αν όλοι ζητούν να μην κρεμαστεί το παλικάρι;; Τι και αν τα δάκρυα από απλούς πολίτες πολιτικούς ντόπιους και ξένους μαρτυρούσαν το πόνο για το χαμό του Ευαγόρα;;; Ο Χαρτιγκ δεν δέχεται. Αποφασίζει να το κατατάξει στο πάνθεο των ηρώων πολύ πιο νωρίς από ότι έπρεπε.

--13 Μαρτίου 1957. Κοντεύουν μεσάνυχτα. Τη σιωπή σπάει μια βροντερή σταθερή φωνή. Ο 18χρονος Παλληκαρίδης σε πείσμα των κατακτητών ψέλνει τον Εθνικό Ύμνο. Σε λίγο έρχονται οι δήμιοί του. Βρωτοφωνάζει. «Γεια σας αδέλφια. Γεια σας λεβέντες. Ελπίζω να μαι ο τελευταίος που εκτελούν. Αδέλφια συνεχίστε τον αγώνα. Εγώ βαδίζω στην αγχόνη γελαστός, αποφασιστικός, υπερήφανος».
Οι συγκρατούμενοι του φωνάζουν. «Θάρρος Παλληκαρίδη, Θάρρος Παλληκαρίδη»
«Θάρρος έχω πολύ. Αυτή τη στιγμή περνώ την είσοδο του ικριώματος» Απόλυτη ησυχία. Αυτή τη σιγή σπάζει το τρίξιμο από το άνοιγμα της καταπακτής της αγχόνης. 12:02. 12:02 ο 18χρονος Βαγορής πέρασε στην αθανασία. Βρήκε την «γη των ηρώων».- -

Απο apoellas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου