Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Κυπραίος ο διαχρονικός Έλλην στα βάθη των αιώνων


Κυπραίος βρακάς υποδέχεται την ΕΛ.ΔΥ.Κ στην Κύπρο γονατιστός

Σκοπός μου δεν είναι να επαναλάβω τα αυτονόητα. Δηλαδή, ότι οι Κύπριοι είναι Έλληνες κ.ο.κ. Αυτά τα ξέρουμε, τα ξέρουν - ακόμη και αυτοί που το αμφισβητούν - και γενικότερα είναι αποδεχτό. Όποιος δε επιχειρεί να διαψεύσει το αυτονόητο για μένα απλά είναι ανιστόρητος ή θύμα προπαγάνδας.

 Σκοπός λοιπόν αυτού του μικρού άρθρου είναι να τονίσουμε το ελληνικό στοιχείο σε αυτόν τον άνθρωπο που λέμε στην καθημερινότητα τα μας Κυπραίο και να μπούμε στην καθημερινότητα του Κυπραίου για να δούμε τελικά ότι ό,τι κυπριακό είναι Ελληνικότατο!

 Από τα βάθη των αιώνων λοιπόν οι Κύπριοι αναζητούσαν την ελευθερία τους που αυτό σήμαινε γι αυτούς η Ένωση με τον μητροπολιτικό ελληνισμό. Γι αυτούς ήταν αδιανόητο οι Έλληνες να μην είναι χωρισμένοι και επιδίωκαν το αυτονόητο.

 Δεν θα σταθούμε στα ίδια, τα είπαμε αρκετά και θα τα λέμε συνεχώς. Το σημαντικό που παρατηρώ όμως είναι ότι ένας Έλληνας και δεν το κάνει απλά να νοιώθει Έλληνας. Ή είναι ή δεν είναι. Αν νοιώθει ή όχι είναι δικό του πρόβλημα που σε κάποια μέρα θα το ξεκαθαρίσει.

 Ο Κύπριος φημίζεται για την αγωνιστικότητα του. Έτσι έμαθε να επιβιώνει από τον καιρό που υπήρξε σε αυτό το νησί καθώς όπως όλοι ξέρουμε πάντοτε ήμασταν υπό κατοχή αλλοφύλων. Έτσι ο Κύπριος για να επιβιώσει θα έπρεπε να αγωνιστεί.

Στις μέρες μας βέβαια το αγωνιστικό πνεύμα αποχαυνώθηκε και έτσι οι Κύπριοι (και γενικότερα και οι υπόλοιποι Έλληνες εκτός Κύπρου) το μόνο που μας νοιάζει - σε γενικές γραμμές - είναι το πως θα ντυθούμε, σε ποιο κλαμπάκι θα ρεμβάσουμε και τελικά να βρούμε έναν νόημα σ' αυτή την ζωή γεμάτη χλιδή.

Το σίγουρο όμως σε αυτή την υπόθεση είναι ότι τελικά ο κάθε Έλληνας κρύβει μέσα του μια αγωνιστικότητα. Δυστυχώς για να βγεί από μέσα του θα πρέπει να κτυπηθεί σοβαρά και να νοιώσει ότι χάνεται, ότι κινδυνεύει.

Ένα παράδειγμα είναι πρόσφατο. Στο προεδρικό για παράδειγμα περίπου 30 000 κόσμου ήταν έξω διαμαρτυρόμενο. Δεν είναι τυχαίο και ούτε είναι μεμονωμένο όπως προσπαθούσαν να το παρουσιάσουν διδακτορικές εφημερίδες που όποτε είναι του Πολυτεχνείου θυμούνται να είναι αριστεροί.

 Επίσης αντίστοιχα και στην Αθήνα το σύνταγμα, όπου μια μέρα μαζεύτηκε ένα εκατομμύριο λαού έξω από το σύνταγμα να ζητά τα αυτονόητα.

 Μα αυτά δεν γίνονται όπου κι όπου, αυτά έγιναν στην Κύπρο! Γι αυτό ο Κύπριος - Κυπραίος στην καθ' ομιλουμένην - κρατά γερά τις ελληνικές του ρίζες οι οποίες δεν είναι άλλες από την αγωνιστικότητα, τις παραδόσεις, την Ορθοδοξία, την πολιτιστικήν του κληρονομιάν και φυσικά την διάλεκτο!

 Και η διάλεκτος είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα θέλαμε να εστιαστούμε για λίγο.

 Λοιπόν όλοι αυτοί οι οποίοι το παίζουν και πολύ "Κυπραίοι" και όχι δήθεν Έλληνες χρησιμοποιούν όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες της Κύπρου την κυπριακήν διάλεκτο. Που αποτελεί μια διάλεκτο Ελληνική. Και δεν είναι απλά ελληνική αλλά κρατάει λέξεις ελληνικότατες από την αρχαιότητα τις οποίες οι Ελλαδίτες ούτε κατά διάνοιαν τις χρησιμοποιούν. Ένα παράδειγμα είναι ο "στρούθος" στην νεοελληνική σπουργίτης το οποίοι είναι αρχαίο.

 Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι την κυπριακή μας διάλεκτο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και επαναπροσεγγιστές και αυτοί που μιλούν για την ανύπαρκτη ελληνοτουρκική φιλία. Αυτοί λένε ότι υπάρχουν και τούρκικες λέξεις στην διάλεκτο και κατ' επέκταση έχει μέρος τούρκικο η διάλεκτος μας.

 Ξεχνούν όμως ότι όποια τούρκικη λέξη κι αν υπάρχει είναι ελληνοποιημένη. Δηλαδή, για παράδειγμα το μουχτάρης (από την λέξη muhtar) έχει μεν τούρκικη ρίζα όμως είναι καθαρά ελληνοποιημένη λέξη στην τελική καθώς περιλαμβάνει το -άρης στο τέλος.

 Επίσης, σημαντικό είναι να αναφέρουμε το εξής από Ετυμολογικό Λεξικό της ομιλουμένης κυπριακής διαλέκτου: "Η κυπριακή διάλεκτος με τη διατήρηση της προφοράς των διπλών συμφώνων και το τελικού "ν" στα ουδέτερα και στην αιτιατική των ονομάτων πλησιάζει περισσότερο προς την αρχαίαν Ελληνική από οποιαδήποτε άλλη Νεοελληνική διάλεκτο. Αν προσθέσουμε και τις πάρα πολλές αρχαιοελληνικές λέξεις, που διαφυλάττει στο γέρικο κορμό της, τότε θα διαπιστώσουμε την Ελληνικότητα των ανθρώπων που την μιλούν"

 Δηλαδή θεωρώ κάποιον ανιστόρητο και ανίδεο να προσπαθεί να εξηγήσει ότι η κυπριακή διάλεκτος είναι μείγμα και δεν είναι ελληνική. Δυστυχώς στην Κύπρο μάθαμε να μην ξέρουμε τίποτα και να τα ξέρουμε όλα.

 Πιο πάνω παρουσίασα γενικά κάποια στοιχεία που μας κάνουν να δούμε έτσι πολύ γενικά την διαχρονικότητα του Έλληνα της Κύπρου.

 Τέλος θεωρώ ότι αν κάποιο προσπαθούν να κτυπήσουν τον Ελληνισμό της Κύπρου και προσπαθούν να εξουδετερώσουν την ελληνικότητα τους τότε είναι επόμενο η Κύπρος να χαθεί. Ίσως οι αλλόφυλοι που θα κατοικήσουν ή που κατοικούν (όπως οραματίζονται οι ανθέλληνες) να της αλλάξουν και όνομα αφού θα είναι ξένοι ουσιαστικά σε ένα ελληνικό νησί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου